Příliš mnoho cukru v krvi poškozuje cévy a způsobuje nepříjemné komplikace – zhoršuje se zrak, přestávají správně fungovat ledviny, hrozí amputace nohou, zvyšuje se riziko infarktu a další. Všem těmto komplikacím je možné předejít tím, že budete svůj krevní cukr udržovat ve správných hodnotách. K tomu Vám pomůže správná strava, přiměřený pohyb a pravděpodobně léky, které Vám předepsal Váš lékař.

SACHARIDY významně ovlivňují hladinu krevního cukru. A to nejen množstvím, ale také druhem sacharidů.

  • Jednoduché sacharidy se rychle tráví a hladinu krevního cukru zvedají obvykle rychle. Glukóza – hroznový cukr (Glukopur, hroznový cukr). Fruktóza – ovocný cukr (ovoce, ovocné šťávy, med). Laktróza – mléčný cukr (mléko, jogurty, mléčné nápoje). Sacharóza – řepný cukr (slazené nápoje a pokrmy, sladké pečivo, cukrářské výrobky). Jednoduché sacharidy konzumujte obezřetně v malém množství.
  • Složené sacharidy se tráví pomaleji a zvedají glykémii obvykle pomaleji. Škrob – je v potravinách rostlinného původu (obiloviny, výrobky z mouky, luštěniny, brambory, rýže, knedlíky a další). Vláknina – zpomaluje trávení a tedy zamezuje nadměrnému vzestupu hladiny cukru v krvi. Vlákninu byste měli konzumovat v celozrnných výrobcích, zelenině, luštěninách a přiměřeně v ovoci.

Nejlepší je nápoje nesladit a pít obyčejnou vodu.

BÍLKOVINY jsou důležitou látkou pro Váš organismus.

  • Živočišné bílkoviny – jsou obsaženy v mase, masných výrobcích, mléku, mléčných výrobcích, vejcích. Tyto potraviny však také obsahují tuky, a proto nadměrná konzumace těchto potravin může vést k obezitě.
  • Rostlinné bílkoviny – jsou například v luštěninách, obilninách a obsahují malé množství tuků.

TUKY jsou velkým zdrojem energie. Proto se při redukci hmotnosti omezují. Doporučujeme Vám snížit nebo vyloučit spotřebu potravin s vysokým obsahem tuků, např. tučná masa, uzeniny (salámy, párky, vuřty, paštiky apod.), tučné mléčné výrobky (smetana, šlehačka smetanové jogurty, tučné sýry) a tučné pečivo (croissanty, škvarkové pečivo, koblihy, donuty, šneky z listového těsta, hřebeny z plundrovaného těsta apod.).

Vybírejte si libová masa, 2-3 krát v týdny mějte rybu, zařaďte do jídelníčku luštěniny. Nekupujte tučné sýry a smetanové výrobky. Bílkovinné potraviny konzumujte v přiměřeném množství.

Omezte sůl na méně než 6 g za den. Pokud se léčíte na vysoký krevní tlak, omezte sůl ještě více. Omezte konzervy, uzeniny, směsi koření a další ochucovadla. Pozor na sýry, i ty mají značný obsah soli.

Prof. MUDr. Ondřej Ludka Ph. D.